Paddla runt Orust

En 6 dagars tur i kajak och tält

Färden startar i Grundsund

I sommar:
2024-06-23 till 2024-06-28 och 2024-08-25 till 2024-08-30

Starten för paddlingen sker norr om Orust på Skaftös västsida där kajakcentret ligger vid södra inloppet till Grundsunds hamn. Skaftö är en ö med skiftande natur, allt från den karga västsidan med storslagen utsikt över Skagerack och en skärgård med många runda klippor, till den lummiga innerskärgården med hagmarker, lövskog och grunda vikar. Första dagen börjar med en genomgång av paddelteknik, säkerhet, väderförutsättningar och navigation med guiden, därefter tar vi oss sakta runt i skärgården med kajaken, en mjukstart för turen. Första natten tillbringas i nära anslutning till Skaftö.

Söderut längs Orust

Paddlingen runt Orust börjar med att gå söderut mellan Orust och Gullholmen/ Herrmanö ner till Käringön. Dagsetappen är mestadels skyddad för stor sjö, det kan blåsa en del sydvästlig vind och upplevelsen av att vara i ytterskärgården blir påtagligare ju närmare Käringön man kommer.

På Käringön ligger husen oregelbundet och tätt, mycket typiskt för Bohuslän, och det finns fint boende och restauranger av hög klass. Vårt tältlägger hamnar på en grannö, precis norr om ön, då tältning är ej tillåten bland husen.

Paddlingen fortsätter söderut mot Orust sydvästra hörn med Edshultshall och Mollösund, fina gamla fiskesamhällen, vidare in i Stigfjorden som sträcker sig in mellan Orust och Tjörn. Väl inne i Stigfjorden väljer vi och vrakar för att finna bästa lägerplatsen för natten innan mörkret faller. Stigfjorden är svårnavigerad på nätterna då inga fyrar står att finna.

In i Stigfjorden

Morgonen därpå fortsätter turen in genom Stigfjorden. Ett innanhav med många öar att snirkla sig emellan. I slutet på fjorden dyker Stenungsund upp. En modern stad med industri som är mycket beroende av lastfartygen. En stor modern anläggning skymtar. Kursen blir nordlig utanför Stenungsund och paddlingen går längs Hakefjordens branta, skogklädda stränder. En bilfärja passeras och så småningom är dagens långa paddling till ända och vi har passerat Ljungskile med alla dess spännande hus från förra seklets socitets-badkur-kultur. Vi avnjuter god mat, storslagen utsikt över fjorden samt sömn någonstans mellan Ljungskile och Uddevallabron.

Nordsidan Orust

Från nattens läger går färden vidare norrut upp mot Vindön, Hakefjorden övergår i Byfjorden åt öster och Kalvöfjorden åt väster/söder längs Orust norra sida. Branta klippor och ett långsträckt vatten, djupt ända intill berget, omväxlande med mjuka sandstränder som lockar till bad och vila. Kalvöfjorden byts till Koljöfjorden som leder till Ellösefjorden. Natten tillbringas nära Skaftö och sista kvällen, efter lunch och paddling tillbaka till Grundsund hamn, är fri att använda för egna landaktiviteter.

Orust är Sveriges fjärde största ö, den har ett bördigt inland med relativt små jordbruk och en mycket varierande kuststräcka. Turen passar också för blandat boende.

Paddlingens längd och innehåll

Paddlingen i erbjudandet är mellan 15 km och 30 km per dag och turen vänder sig till paddlare med viss vana. Tältning sker hela vägen runt Orust, god mat ingår och lagas på utomhuskök. Guide ingår och ev. kan guidningen komma att ges på engelska.
Ankomst under söndag förmiddag, kursen startar kl.11. Vi kommer hem fredag middag ca 18.00.Tveka inte att höra av dig om du har några andra frågor.

Utrustning

Egen utrustning medtages. Se bifogad lista. Behöver du specialkost, har andra frågor eller önskemål, skicka ett mail eller ring.

Vill du med oss runt Orust i sommar?

Då betalar du in en anmälningsavgift på 20 % av köpesumman direkt genom vår bokaknapp.
Sedan skickar du också ett mail där det står lite om hur mycket du paddlat tidigare och om du har begränsningar när det gäller mat.
Vi skickar sedan en faktura på det resterande beloppet som betalas senast 20 dagar innan avfärd.

Självklart kan du maila frågor utan att boka först.
Använd kontakt@balanspunkten.nu eller ring 0707-332240

Utrustningslista kurser o turer 6 dagar